Schuren

Tijdig onderhoud is het geheim van een duurzame vloer.

Een goed onderhouden vloer slijt niet. Het is de afwerklaag die door dagelijks gebruik slijt. Deze laag beschermt het hout tegen krassen, deuken en vlekken. Als de afwerklaag na enkele jaren sporen van slijtage vertoont, werken wij deze weg en geven wij de vloer weer een prachtige uitstraling, waardoor hij wordt als nieuw. Het is ook mogelijk, om de vloer dan in een andere kleur af te werken.

Bij het schuren wordt ongeveer 0,5 mm van het hout afgeschuurd. Vloeren kunnen zeker twee of drie keer opnieuw worden geschuurd, afhankelijk van de toplaag en de afstand van de bovenkant tot de veer en groef van de plank.

Plaatselijke reparaties of een gedeeltelijke parketvloer als aansluiting op een bestaande parketvloer behoren eveneens tot onze werkzaamheden.

Bij Rooks Floor & More bent u op het juiste adres voor alles wat te maken heeft met vloerrenovatie.

Aanhelen van parket

Als u door uitbouw of verbouwing uw bestaande vloer wilt vergroten, bestaat de mogelijkheid, om de nieuw te leggen parketvloer naadloos te laten aansluiten bij de oude. De techniek die wij daarbij toepassen, wordt ‘aanhelen’ genoemd. De nieuwe planken worden in hetzelfde verband doorgelegd als de bestaande parketvloer, waarbij op de overgang de oude en de nieuwe planken afwisselend worden gelegd. Na het leggen wordt de gehele vloer geschuurd en behandeld in een kleur naar uw keuze.

Traprenovatie

Geef uw oude trap een nieuw uiterlijk!

Trappen kunnen na verloop van tijd nogal gedateerd zijn. Een optie om uw trap een facelift te geven, is bekleding met hout, laminaat of pvc. Veelal kan dit met hetzelfde materiaal waarmee ook uw vloer is afgewerkt. Uw trap sluit dan naadloos aan op uw vloer waardoor u een harmonisch geheel creëert en rust brengt in uw interieur.

Onderhoud

Rooks Floor & More heeft een ruim assortiment voor het onderhouden van uw vloer. Voor vloeren die met Rubio Monocoat olie zijn behandeld bieden wij drie Rubio Monocoat onderhoudsproducten, de Soap, de Maintenance Oil en de Refresh Oil. Na toepassing van deze producten oogt uw vloer weer fris en levendig.

Reparatie en herstel
Het herstellen van beschadigingen kan onzichtbaar lokaal worden uitgevoerd. De te behandelen plek licht schuren en de Rubio Monocoat Maintenance Oil aanbrengen. De olie in laten trekken en na 15 minuten het overtollige product verwijderen. Alleen de vrijgekomen houtvezels nemen de olie op. Olie, die naast de geschuurde plek is aangebracht, zal zich niet hechten, waardoor de plek niet verkleurd of anderszins opvalt.

Rubio Monocoat Soap:
Na een behandeling met Rubio Monocoat olie duurt het 3 weken voordat de vloer volledig doorgehard is. Rooks Floor & More raad aan de vloer de eerste week te reinigen met stofzuiger of stofwisser voorzien van een droge doek. Na de tweede week kan eventueel met water zonder toevoegingen van schoonmaakmiddelen worden gereinigd. Na drie weken kan de vloer worden onderhouden met de Rubio Monocoat Soap.

Voor het wekelijks of maandelijks onderhouden van de vloer gebruikt u twee emmers, één emmer met water en zeep en een tweede met zuiver water. Reinig eerst de vloer met de zeepoplossing, daarna met zuiver water om de zeepresten te verwijderen.

Rubio Monocoat Refresh:
Onderhoud met Rubio Monocoat Refresh wordt toegepast na intensief gebruik wanneer glans en bescherming van de vloer verminderd zijn. Als de vloer te droog of ruw aanvoelt, met andere woorden wanneer de houtvezels voelbaar worden, raden wij een behandeling met die product op de volledige oppervlakte van de vloer aan.
1. Maak de vloer vuil- en stofvrij.
2. Verstuif Rubio Monocoat Refresh op het oppervlak, of breng het aan met een doek. Gebruik zeer weinig product om te vermijden dat de vloer kleverig wordt.
3. Laat het product gedurende enkele minuten inwerken.
4. Wrijf de behandelde zode droog met een doek, een stuk keukenpapier of een boenmachine voorzien van een witte pad.
5. Behandel niet een te grote zone in één keer, zodat u deze binnen 15 à 20 minuten handdroog kunt wrijven.
6. Beloopbaar na 4 à 6 uur.

Rubio Monocoat Maintenance Oil:
De Rubio Monocoat Maintenance Oil is een olie die in geval van slijtage van het oppervlak de kleur herstelt. Deze opfrisbeurt kunt u gemakkelijk zelf uitvoeren:
1. Maak de vloer vuil- en stofvrij.
2. Reinig de vloer grondig met water en Rubio Monocoat Soap. Spoel goed na met water zodat alle zeepresten verwijderd zijn. Laat goed drogen.
3. Rubio Monocoat Maintenance Oil aanbrengen met een doek, een borstel of een spons. Behandel bij voorkeur zones van 2 tot 4 m2. Elke behandelde zone dient binnen 10 à 15 minuten met keukenpapier drooggewreven te worden. Indien u gebruikmaakt van een boenmachine, gebruik dan bij voorkeur een niet-pluizend katoenen doek.
4. Zorg voor voldoende ventilatie, waardoor de vloer na 6 uur droog zou moeten zijn. Wrijf na met een droge, niet-pluizende katoenen doek.

Na 48 uur mag de vloer gereinigd worden met zuiver water. Na één week mag men beginnen met het onderhoud van de vloer met water en Rubio Monocoat Soap.

Vloerbescherming

Vilt
Voorkom krassen, plaatselijke slijtages en deuken in uw vloer door meubilair te voorzien van bescherming.

Rooks Floor & More heeft verschillende viltglijders en viltstrippen in het assortiment die ervoor zorgen, dat u meubelen zonder problemen kunt schuiven zonder bang te zijn voor beschadigingen, lawaai of slijtage.

Schoonloopmat
Vooral zand en vocht kunnen de beschermende bovenlaag van uw vloer aantasten. Het is uiteraard van belang om binnengekomen zand onmiddellijk te verwijderen en vocht en nattigheid meteen op te nemen. Handiger is het om ervoor te zorgen dat zand, vuil en vocht niet binnen komen. Met een goede schoonloopmat bij de entree wordt uw vloer beschermd.

Een degelijke schoonloopmat absorbeert als vocht en nat vuil zodra er overheen gelopen wordt. Wanneer u ook buiten voor een goede schraapmat zorgt, blijft niet alleen uw vloer mooi, maar scheelt het ook nog eens in de schoonmaak.

Rooks Floor & More levert goede standaardmatten en maakt matten geheel op maat. Zo kunt u bijvoorbeeld een mat bovenop een luik laten maken of een mat laten verzinken, zodat deze gelijk loopt met de vloer.

Krimpen en zwellen van de houten vloer

Onder het ‘werken’ van hout verstaat men het krimpen en zwellen van luchtdroog hout als gevolg van normale veranderingen in de relatieve luchtvochtigheid. Een droge en koude winterperiode kan voor plotselinge naden en kieren in uw houten vloer zorgen. In een warme vochtige zomerperiode kan uw parketvloer uitzetten en bol gaan staan. De kwaliteit van de vloer en een vakkundige legwijze bepalen voor een deel hoe de vloer op extreme weersomstandigheden reageert. Hout is een natuurlijk materiaal, dat in lengte van jaren blijft reageren op de omstandigheden van het binnenklimaat van een gebouw. Zowel een ‘jonge’ parketvloer van twee jaar oud, als een van vijfentwintig jaar oud zwelt of krimpt onder invloed van verschillen in luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 50 en 65 procent. Dit is eenvoudig af te lezen met een hygrometer.

Bij Rooks Floor & More adviseren wij u graag wat te doen bij een te hoge of te lage luchtvochtigheid. Kom naar onze showroom voor meer informatie en voor ons aanbod hygrometers en luchtbevochtigers.

Zomer
Weersomstandigheden met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid werken in op houten vloeren zoals planken, laminaat en parket. Warme lucht in de zomer neemt overdag veel vocht op. Vervolgens neemt het hout dit vocht uit de lucht op. Vocht doet hout uitzetten, waardoor de vloer bol kan gaan staan. Door tijdens extreme zomerperioden ’s avonds en eventueel ’s nachts ramen open te zetten, kan de vochtige lucht naar buiten trekken en verlaag je de luchtvochtigheid. Overdag luchten in een warme periode heeft geen zin.

Winter
Hartje winter, als het langdurig vriest en er weinig neerslag valt, kan de relatieve vochtigheid in huis gemakkelijk dalen tot ver onder de 50 procent. Droge lucht is niet alleen ongezond voor ons eigen leefklimaat, maar ook voor houten vloeren. Het hout gaat krimpen en er ontstaan naden en soms scheuren. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid weer op peil gebracht worden. Radiatorbakjes met water zijn zelden voldoende!